Kruidige pompoencake

25 februari 2020

Kruidige pompoencake

Genoeg zoet gehad? Ga voor een hartige cake!

Eerder schreef ik al over bananenbrood als tussendoortje, één van mijn mijn favorieten! Maar ook pompoencake mag niet in dit rijtje ontbreken. Daarom deel ik met jullie dit heerlijke recept. Let’s get baking!

12 personen

Bereidingstijd: 25 minuten (+40 minuten oventijd)

Ingrediënten:
– 1 eetlepel olie
– 400 gram pompoen
– 50 gram ontpitte (medjoul) dadels
– 100 gram volkoren tarwemeel
– 100 gram havermout
– 1 zakje bakpoeder
– 3 eieren
– 50 ml naturel yoghurt/kwark naar keuze
– 2 eetlepels speculaas/koekkruiden
– 1 eetlepel gemberpoeder
– 1 eetlepel kaneel
– optioneel: 1 theelepel ongezoet vanille aroma/vanille extract of 1 vanille stokje
– 30 gram pecannoten
– 3 eetlepels pompoenpitten
– 30 gram cranberry’s

Benodigdheden:
– cakevorm
– bakpapier
– pan
– kom
– scherp mes
– staafmixer
– eetlepel

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cakevorm in met 1 eetlepel olie en bekleed met
bakpapier ;
– Verwijder de schil van de pompoen, maak hem schoon en snijd deze in blokjes. Of gebruik blokjes pompoen uit de koeling of vriezer en doe deze in een pan met een laagje water en kook gaar in 15-20 minuten en giet af;
– Ontpit de dadels en pureer deze samen met de pompoen met de staafmixer tot een glad mengsel;
– Voeg toe: volkoren tarwemeel, havermout, bakpoeder, eieren, yoghurt/kwark, alle kruiden
(speculaaskruiden, kaneel, gemberpoeder, evt. vanille) en meng met een eetlepel (of mixer) tot een
glad mengsel;
– Hak de helft van de pecannoten fijn en spatel deze samen met de helft van de pompoenpitten en de
helft van de cranberry’s door het mengsel;
– giet het beslag in de cakevorm en decoreer de bovenkant met de ander helft van de pecannoten,
pompoenpitten en cranberry’s;
– Zet de cakevorm 40 minuten in het midden van de oven (wanneer je een satéprikker in het midden
prikt, moet deze er schoon uitkomen, zet hem ander nog 5 minuten langer in de oven);
– Laat de kruidige pompoencake afkoelen en snijd deze in plakken.

Eet smakelijk! 😀 

Variatietips:

* ook lekker met een dun laagje naturel zuivelspread, hüttekäse of kwark;
* vervang de pecannoten door walnoten, hazelnoten of mix en match ongezouten noten naar eigen
voorkeur;
* vervang de pompoenpitten door zonnebloempitten of ga voor een mengsel van beide;
* vervang de cranberry’s ook eens door rozijnen.

Om eerlijk te zijn, was ik zelf vergeten de yoghurt/kwark toe te voegen. Nog steeds was de pompoencake heerlijk! Uiteindelijk heb ik een plak pompoencake besmeert met 1 eetlepel kwark en kaneel gegeten. Dit laat zien dat je gerust creatief mag zijn. Niet alles in huis? Geef een eigen draai aan een recept, misschien is het nog wel beter als het origineel. 😉

Kruidige pompoencake

Gerelateerde berichten

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

In mijn praktijk zie ik veel cliënten met eetproblemen en eetstoornissen. Of het nu gaat om anorexia (waarbij het gewicht te laag is) of om boulimia (waarbij het gewicht vaak ‘normaal’ is). Een d...

Lees verder
Pompoen met Pit!

Pompoen met Pit!

Het is weer herfst! Tijd voor heerlijke hartverwarmende recepten. Hoewel pompoen voor veel mensen aan Halloween gelinkt is, kan je deze groenten ook nu gerust al op tafel zetten. Want wist je dat pomp...

Lees verder
Ice Ice Baby!

Ice Ice Baby!

Komende week wordt het HOT HOT HOT ☀️⁠☀️⁠☀️⁠ ⁠ Bereid je goed voor en leg die heerlijke zelfgemaakte ijsjes alvast in de vriezer. ⁠ ⁠ ❄️ Strijd je tegen die extra kilo̵...

Lees verder
10x wist je dat… Voeding rondom de zwangerschap

10x wist je dat… Voeding rondom de zwangerschap

Dat alcohol, filet American en rauw vlees niet goed samengaan met een zwangerschap weten de meesten onder ons wel. Maar er zijn ook onderwerpen die minder bekend zijn. Daarom 10x wist je dat… Vo...

Lees verder
design: studioviv.nl | tech: dodo.nl