Kies jij al voor volkoren?

22 januari 2020

Kies jij al voor volkoren?

Volkoren, wat is dat eigenlijk?

Veel producten worden gemaakt van granen. Bekende graansoorten zijn: tarwe, haver, spelt, rogge, rijst en gerst. Hierbij is de ene soort niet beter dan de andere. Wel is het belangrijk om voor de volkorenvariant te kiezen. Maar hoe zit dit precies?

De graankorrel bestaan uit 3 delen: de meelkern (binnenste van de graankorrel), kiem (onderin de graankorrel) en de zemel (vlies om de graankorrel). De kiem en zemel bevatten de meeste vezels, vitamines en mineralen.

 • Wanneer de hele graankorrel wordt gebruikt, noemen we het volkoren. Hierin zitten nog alle vezels, vitamines en mineralen.
 • Wanneer de kiem en zemel zijn verwijderd en enkel de meelkern wordt gebruikt, zitten er dus minder vezels, vitamines en mineralen in het product.

Voorbeelden van volkorenproducten:

 • Volkorenbrood
 • Volkoren wraps (ook wel whole weat tortilla wraps)
 • Volkorenpasta
 • Zilvervliesrijst
 • Volkoren couscous
 • Bulgur
 • Quinoa
 • Volkorenontbijtgranen als: havermout, muesli, volkoren graanontbijt, gerst-, haver-, boekweit-, quinoa-, spelt- of tarwevlokken
 • Volkorencrackers, -beschuit, -kadetten, -krentenbollen, -rozijnenbrood, -baguette
 • Jouw eigen gemaakte volkorentussendoortje, zie vorig blog voor inspiratie: ‘My favorite!: Volkoren appel-bananenbrood’ 

Waarom voor volkoren kiezen?

 1. Simpel: omdat het hartstikke lekker is! Ben je nog niet gewend om volkoren te eten, dan is het misschien even wennen. Maar wanneer je langere tijd voor volkoren kiest, merk je dat er veel meer smaak aan deze producten zit. Uiteindelijk wil je niets anders meer.
 2. Minder kans op darmkanker.
 3. Minder kans op hartziekten.
 4. Minder kans op diabetes type 2.
 5. Het verlaagt het ‘slechte’ cholesterol, ook wel LDL cholesterol genoemd.
 6. Voor een goede darmwerking. Volkorenproducten bevatten meer vezels, deze vezels stimuleren de darm en zorgen ervoor dat je makkelijker naar het toilet kan. Zeg nou zelf, wie wil dit nu niet? Niemand zit op buikpijn te wachten toch?
 7. Voor een langer vol gevoel. Volkorenproducten zorgen ervoor dat je minder snel weer honger krijgt. Heb jij normaal 1 uur na het ontbijt, middageten of avondeten weer trek? Kies voor volkoren! Dit kan overeten voorkomen en verlaagd daardoor ook de kans op overgewicht.

Ook bij de doelgroepen die ik zie, adviseer ik volkoren. Hieronder een paar redenen:

Zwangeren: verkleint de kans op obstipatie. Daarnaast zorgen volkorenproducten samen met andere producten passend binnen een gezond voedingspatroon, dat je niet onnodig veel aankomt. Uiteraard kom je gedurende de zwangerschap aan, maar liever niet meer dan nodig.

Kinderen: jong geleerd is oud gedaan en een goed begin is het halve werk. Start daarom goed, bij ‘waarom voor volkoren kiezen?’ zijn de voordelen te zien. En zeg nu zelf, welke ouder wil nu niet een gezonde toekomst voor zijn of haar kind?

Eetstoornissen: obstipatie en darmklachten komen vaak voor bij deze doelgroep, volkorenproducten kunnen in loop van de tijd deze klachten verminderen. Wel is een juiste opbouw in de voeding en voorlichting hierbij van belang!
Wanneer er eetbuien voorkomen, kunnen volkorenproducten een toegevoegde waarde zijn. Volkorenproducten geven langer een vol gevoel en zijn daarom een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Kies jij al voor volkoren?

Gerelateerde berichten

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

In mijn praktijk zie ik veel cliënten met eetproblemen en eetstoornissen. Of het nu gaat om anorexia (waarbij het gewicht te laag is) of om boulimia (waarbij het gewicht vaak ‘normaal’ is). Een d...

Lees verder
Een eetstoornis in tijden van Corona

Een eetstoornis in tijden van Corona

Het is een vreemde en bizarre tijd. Corona treft iedereen. Of je nu niet meer naar school kan, thuis moet werken, niet meer langs vrienden en dierbare familieleden mag of jouw vrije tijdbesteding als ...

Lees verder
Kortingscode online voedingsadvies!

Kortingscode online voedingsadvies!

Kortingscode: The time is now! (geldig t/m 17 april 2020) Online voedingsadvies: eerste 30 minuten GRATIS! (telefonisch, skype, videobellen, email) Work must go on! Dit geldt voor een groot deel van d...

Lees verder
Wat je moet weten over een vegetarisch voedingspatroon!

Wat je moet weten over een vegetarisch voedingspatroon!

Het is weer zover! Van 9 t/m 15 maart 2020 is het De Nationale Week Zonder Vlees. Een ‘hot topic’ als je het mij vraagt. En niet zo gek, we weten immers allemaal dat er iets moet veranderen in onz...

Lees verder
design: studioviv.nl | tech: dodo.nl