Een eetstoornis in tijden van Corona

30 maart 2020

Een eetstoornis in tijden van Corona

Het is een vreemde en bizarre tijd. Corona treft iedereen. Of je nu niet meer naar school kan, thuis moet werken, niet meer langs vrienden en dierbare familieleden mag of jouw vrije tijdbesteding als de sportschool, muziekles, een strandwandeling of avondje uit mist. Het leven is in korte tijd veranderd. Dit betekent dat we met zijn alle creatief moeten zijn. Simpelweg op de automatisch piloot taken uitvoeren gaat niet meer. En ook onze gewoonten en rituelen veranderen.

De cliënten die ik afgelopen weken telefonisch of via videogesprekken sprak (ja, ook ik moet mij aanpassen), hadden een paar dingen gemeen. Bijna allemaal waren zij bekend met een eetstoornis, echter wel verschillende eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia of een eetbuistoornis. Ten tweede merkte ze allemaal dat het lastig is nu er een stukje zekerheid wegvalt. Vaak wordt hierdoor een stapje terug in de behandeling gedaan. Niet zo gek als je bedenkt dat bijna iedere eetstoornis te maken heeft met het willen ervaren van controle. Ik hoef niemand uit te leggen dat we op dit moment weinig controle ervaren. Je kan namelijk niet in je eentje besluiten dat de school, sportschool, winkels, etc. weer open moeten of beslissen dat het virus nu maar eens moet verdwijnen (en dat het dan ook gebeurt, zou natuurlijk wel superfijn zijn!). De controle wordt in veel gevallen dan ook opnieuw op het (niet) eten gericht.

Wat kan helpen om jouw focus minder op het (niet) eten te richten in deze periode?:

  • Ga opzoek naar een nieuw dagritme. Nieuwe gewoonten en structuur in jouw dagen zijn heilig! Maak daarom tijd om er echt even goed over na te denken. Misschien helpt het jou om het op te schrijven of een eigen schema te maken. Voorbeelden waar je over na kan denken: hoe laat wil ik uiterlijk opstaan, hoe laat wil ik uiterlijk mijn ontbijt hebben gegeten, hoeveel tijd ga ik aan school besteden, hoeveel mag ik maximaal per week bewegen of hoeveel wil ik minimaal per week bewegen (afhankelijk van jouw situatie), ga ik gebruik maken van vaste eettijden?
  • Zodra je een idee hebt, hoe jouw nieuwe dagritme eruit gaat zien, is het goed om dit met de mensen met wie je samenwoont af te stemmen. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook jouw partner of vrienden wanneer dit jouw huisgenoten zijn. Vertel dat jij behoefte hebt aan structuur in jouw dag en vraag of zij jou hierbij willen helpen. Maak ook afspraken over of jullie wel/niet samen eten en voor welke eetmomenten dit geldt. En breng ze op de hoogte van andere afspraken die je met jezelf hebt gemaakt, zo heb je altijd iemand die jou kan steunen. Woon je alleen? Ook telefonisch kan je iemand op de hoogte brengen, zo heb je altijd iemand die kan navragen hoe het gaat en jou op afstand kan steunen.
  • Meer thuis zitten, betekend ook meer tijd om te piekeren. Probeer niet de hele dag in jouw hoofd te gaan zitten en ga opzoek naar bezigheden (los van eten/drinken) die je leuk vindt. Was je vroeger creatief? Haal de kleurpotloden en knutselspullen weer eens uit de kast. Luister jouw favoriete muziek of pak dat tijdschrift of boek waar je eerder niet aan toe kwam. Ook kan je met het gezin weer eens tijd maken voor elkaar, organiseer bijvoorbeeld een spelletjesavond. Jezelf afleiden met bezigheden die je leuk vindt of vond, is een hele belangrijke!
  • Blijf je ondanks bovenstaande toch malen en blijven de gedachte komen. Spreek met jezelf af dat je een pieker kwartiertje inlast. 15 minuten lang mag je over alles denken, praten, schrijven wat jouw hoofd bezighoudt. In deze situatie vaak: eten, wegen, sporten, compenseren van eten, etc. 15 minuten lang mag je hiermee bezig zijn. Is het kwartier om? Dan ga je andere taken oppakken en jouw aandacht hierop richten.
  • Wanneer je bekend bent bij een diëtist, is de kans groot dat je tijdelijk een voedingsschema volgt. Ben je bang dat deze niet meer klopt, bijvoorbeeld omdat je meer thuis zit en daarom minder actief bent. Belangrijk dat je dit schema blijft volgen en niet zelf aanpast. Bij twijfel is het verstandig om contact met jouw diëtist op te nemen en te vragen of er aanpassingen nodig zijn.
  • Hetzelfde geldt contact met andere hulpverleners. Wanneer je voor deze situatie al bekend was bij bijvoorbeeld een psycholoog, therapeut, etc. Vraag telefonisch na hoe de behandeling er voorlopig uit zal zien en hoe jij thuis aan jullie opgestelde doelen kan werken. Was je nog niet bekend, maar twijfel je of je hulp nodig hebt. De meeste hulpverleners zijn ook in deze tijd telefonisch of via de mail goed bereikbaar, dus vraag naar de mogelijkheden!
  • Behoefte aan contact met mensen in dezelfde situatie of ervaringsdeskundigen? Dit kan via verschillende forums, bijvoorbeeld: Ik ook van mij, proud2Bme en 99gram.

Als je het nu kan, kan je het straks ook. Zet hem op! Behoefte aan ondersteuning? Neem gerust contact met mij op.

Een eetstoornis in tijden van Corona

Gerelateerde berichten

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

In mijn praktijk zie ik veel cliënten met eetproblemen en eetstoornissen. Of het nu gaat om anorexia (waarbij het gewicht te laag is) of om boulimia (waarbij het gewicht vaak ‘normaal’ is). Een d...

Lees verder
Gemberkoekjes

Gemberkoekjes

Jamjamjam gemberkoekjes! Mij kan je er echt heel blij mee maken. Van gemberthee, tot roomboter gemberkoekjes, taaitaai met gember en gemberpoeder door de havermout. Ik word er blij van! Zeker nu ik zw...

Lees verder
Pompoen met Pit!

Pompoen met Pit!

Het is weer herfst! Tijd voor heerlijke hartverwarmende recepten. Hoewel pompoen voor veel mensen aan Halloween gelinkt is, kan je deze groenten ook nu gerust al op tafel zetten. Want wist je dat pomp...

Lees verder
Ice Ice Baby!

Ice Ice Baby!

Komende week wordt het HOT HOT HOT ☀️⁠☀️⁠☀️⁠ ⁠ Bereid je goed voor en leg die heerlijke zelfgemaakte ijsjes alvast in de vriezer. ⁠ ⁠ ❄️ Strijd je tegen die extra kilo̵...

Lees verder
design: studioviv.nl | tech: dodo.nl