10x wist je dat… Voeding rondom de zwangerschap

22 juli 2020

10x wist je dat… Voeding rondom de zwangerschap

+kortingscode (geldig tot 21 september 2020)

Dat alcohol, filet American en rauw vlees niet goed samengaan met een zwangerschap weten de meesten onder ons wel. Maar er zijn ook onderwerpen die minder bekend zijn. Daarom 10x wist je dat… Voeding rondom de zwangerschap.
Ik ben benieuwd hoeveel van onderstaande punten nieuw zijn voor jou.

✨ Wist je dat… vrouwen met een kinderwens wordt geadviseerd om al voor de zwangerschap (liefst minimaal vier weken voor de bevruchting) te starten met dagelijkse suppletie van 400 mcg foliumzuur (vit. B11). Het tijdig starten met de suppletie verkleind de kans op een hazenlip, gespleten verhemelte of open ruggetje.

Wist je dat… ook de leefstijl van de man de kans op een zwangerschap kan vergroten of verkleinen. Het maken en laten rijpen van zaadcellen duurt ongeveer 70 dagen (2-3 maanden). Alles wat je deze periode eet en drinkt, kan invloed hebben op de spermakwaliteit. Net als het wel of niet roken, gebruik van alcohol en/of drugs, overmatig sporten, etc. Mocht je veranderingen doorvoeren, zullen de effecten pas na een paar maanden volgen, dus geduld!

Wist je dat… de gewenste gewichtstoename afhangt van jouw gewicht voor de zwangerschap. Bij een gezond gewicht aan het begin van de zwangerschap geld het advies om 11,5-16 kg aan te komen gedurende de zwangerschap. Bij een te laag gewicht is een grotere gewichtstoename gewenst en bij een te hoog gewicht een kleinere gewichtstoename. Bij een tweeling geld uiteraard dat een grotere gewichtstoename is toegestaan en gewenst.

Wist je dat… obstipatie een veel voorkomende zwangerschapskwaal is. Gebruik van voldoende voedingsvezels, vocht en voldoende beweging, kunnen klachten verminderen. Gedurende de zwangerschap en periode van borstvoeding wordt een hogere voedingsvezelinname geadviseerd, namelijk 35 gram per dag. Als je bedenkt dat vrouwen gemiddeld 18 gram per dag binnenkrijgen, is duidelijk dat hier nog winst te behalen valt. Hééééél veel winst!

Wist je dat… je beter niet te veel (producten met) kaneel kan eten tijdens de zwangerschap. Kaneel bevat namelijk coumarine (plantengifstof) wat in te grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor het kindje. Kaneel zit verwerkt in o.a. appeltaart, speculaas, kaneelkoekjes, ontbijtkoek, kaneelthee en stroopwafels. Daarnaast kan je kaneel uiteraard zelf aan producten toevoegen, wanneer je dit doet, kies bij voorkeur voor Ceylon kaneel. Deze variant bevat namelijk minder coumarine.

Wist je dat… het belangrijk is om de inname van cafeïne gedurende de zwangerschap te beperken tot 200 milligram per dag. Voorbeelden van producten met cafeïne zijn: koffie (klein kopje van 125 ml = 85 mg cafeïne, beker van 250 ml = al 170 mg cafeïne!), thee (mok van 250 ml = 60 mg cafeïne), cola (light/zero) (blikje van 330 ml = 33 mg cafeïne), energiedrank (light) (blikje van 250 ml = 80 mg cafeïne), ook chocolade en pijnstillers met coffeïne bevatten cafeïne. Een kopje decaf koffie van 125 ml bevat slechts 3 gram cafeïne, hoef je toch niet helemaal zonder. 😀

Wist je dat… eten voor twee niet nodig is. Zeker in het eerste trimester heeft het lichaam nog bijna niets extra’s nodig. Dus helaas, geen rede voor een extra punt gebak. In het tweede en derde trimester neemt de behoefte sneller toe, echter lang niet het dubbele. Hoewel de cijfers variëren kan je ervan uitgaan dat je aan het eind van de zwangerschap zo’n 300 tot 500 calorieën extra nodig hebt.  Vul dit het liefst in met verantwoorde producten als: een extra boterham (of twee), een wat groter portie vlees(vervanging), een extra stuk fruit of portie zuivel.

Wist je dat… er voor bijna iedere zwangerschapskwaal en -klacht een passend voedingsadvies bestaat. Van extreme misselijkheid en brandend maagzuur, naar obstipatie, naar zwangerschapsdiabetes, tot bloedarmoede en eetbuien. En ga zo maar door. Hoewel aanpassingen in de voeding gerust niet alle kwaaltjes en klachten kunnen voorkomen, kunnen ze ze vaak wel verminderen. Hierbij is advies op maat gewenst, informeer gerust als je benieuwd bent wat ik voor jou kan betekenen.

Wist je dat… het aanmaken van borstvoeding ongeveer 500 calorieën per dag kost. Dit is dan ook de rede dat je in deze periode extra voeding (en uiteraard vocht) nodig hebt. Wanneer je de borstvoeding gaat afbouwen, is het belangrijk om ook jouw eigen voedingsinname weer te verlagen. Dagelijks 1-2 extra boterhammen, een extra handje ongezouten noten en een ruimere portie vlees(vervanging)/vis zorgen ervoor dat je voldoende binnenkrijgt.

Wist je dat… een allergeen via de borstvoeding bij jullie kindje terecht kan komen. Wanneer blijkt dat jullie kindje koemelk allergie of een andere allergie heeft en jij als moeder graag borstvoeding wilt blijven geven, zal ook jij jouw voedingspatroon moeten aanpassen. Zodat de koemelk (of een ander allergeen) niet via de borstvoeding bij jullie kindje terecht komt.

Wil jij jouw/jullie voedingspatroon onder de loop nemen, omdat er een kinderwens is, omdat je zwanger bent of omdat je net ouder bent geworden? Wacht niet tot na de zomer(vakantie), maar start nu! Nu is het moment. Met de kortingscode: GezondeStart! is de voedingsberekening ter waarde van €35,- GRATIS en betaal je enkel voor de (online) kennismaking waarbij jij al jouw vragen kan stellen. Advies zowel mondeling als per mail, zodat je alles nog even rustig kan teruglezen. Ik kijk ernaar uit om jou/jullie te ontmoeten en op weg te helpen.

10x wist je dat… Voeding rondom de zwangerschap

Gerelateerde berichten

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

In mijn praktijk zie ik veel cliënten met eetproblemen en eetstoornissen. Of het nu gaat om anorexia (waarbij het gewicht te laag is) of om boulimia (waarbij het gewicht vaak ‘normaal’ is). Een d...

Lees verder
Gemberkoekjes

Gemberkoekjes

Jamjamjam gemberkoekjes! Mij kan je er echt heel blij mee maken. Van gemberthee, tot roomboter gemberkoekjes, taaitaai met gember en gemberpoeder door de havermout. Ik word er blij van! Zeker nu ik zw...

Lees verder
Pompoen met Pit!

Pompoen met Pit!

Het is weer herfst! Tijd voor heerlijke hartverwarmende recepten. Hoewel pompoen voor veel mensen aan Halloween gelinkt is, kan je deze groenten ook nu gerust al op tafel zetten. Want wist je dat pomp...

Lees verder
Ice Ice Baby!

Ice Ice Baby!

Komende week wordt het HOT HOT HOT ☀️⁠☀️⁠☀️⁠ ⁠ Bereid je goed voor en leg die heerlijke zelfgemaakte ijsjes alvast in de vriezer. ⁠ ⁠ ❄️ Strijd je tegen die extra kilo̵...

Lees verder
design: studioviv.nl | tech: dodo.nl