10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

10 februari 2020

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

In mijn praktijk zie ik veel cliënten met eetproblemen en eetstoornissen. Of het nu gaat om anorexia (waarbij het gewicht te laag is) of om boulimia (waarbij het gewicht vaak ‘normaal’ is). Een ding hebben ze gemeen. Regelmatig wordt er (veel) TEKORT basisvoeding gegeten. Dit zijn de voedingsmiddelen die jouw lichaam dagelijks nodig heeft om alle nodige bouw- en voedingsstoffen binnen te krijgen.

In het geval van boulimia wordt dit tekort op een later moment ingehaald door middel van een eetbui. Allen calorieën tellen heeft dus weinig zin, want het lichaam haalt het tekort op een later moment in. Enkel dan op een minder verantwoorde manier. Door overdag extra basisvoeding te eten, kan een deel van de eetbuien voorkomen worden. Persoonlijke begeleiding is hierbij van belang. Ben jij helemaal klaar met die eetbuien, plan dan een afspraak in. Samen kijken wij hoeveel jij van onderstaande of andere voeding (extra) nodig hebt om de eetbuien te voorkomen.

Bij anorexia geldt dat de cliënt extreem bang is om in gewicht aan te komen. Regelmatig hoor ik mensen zeggen, ‘dan eten ze toch gewoon wat meer’. Of ‘ik wou dat ik moest aankomen, dan kon ik onbeperkt koek, snoep, chips, chocolade, frisdrank en lekkere gebakjes nemen, ideaal!’. Voor iemand met anorexia is dit zeker geen feestje. Uiteraard is het de bedoeling, dat je aan het eind van de behandeling zonder zorgen weer een gebakje kan eten. Maar dit is in mijn ogen niet stap 1. Daarnaast is er niets mis met aankomen op een verantwoorde manier. Dit betekend juist dat je goed voor jouw lichaam zorgt. In mijn ogen is het belangrijk om terug te gaan naar een voor jou gezond gewicht zonder klachten, waarbij je kan eten zonder zorgen (dus voldoende basisvoeding en zo nu en dan iets minder verantwoords, gewoon omdat het lekker is en je het verdient om hiervan te genieten).

En dan de 10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen of om juist op gewicht te blijven. Afhankelijk van jouw doel en dagelijkse activiteiten, kan de hoeveelheid die jij per dag nodig hebt variëren.

  • Ongezouten noten, zaden, pitten en pinda’s
  • 100% notenpasta en 100% pindakaas
  • Avocado
  • Olie, bijvoorbeeld olijf-, zonnebloem-, arachide- en raapzaadolie
  • Fruit als: bananen, mango, dadel, kaki fruit, ananas en bosbessen
  • Gedroogd fruit, bijvoorbeeld dadels, vijgen, abrikozen en pruimen
  • Vette vis
  • Zelfgemaakte smoothies
  • (plantaardige) Zuivel bijvoorbeeld, sojadrink protein/soja yoghurt/soja kwark of volle melk/yoghurt/kwark. Evt. met (noten) muesli, havermout of andere granen naar keuze, (gedroogd) fruit en smaakmakers als kaneel, cacao- en gemberpoeder.
  • Volkoren boterhammen, crackers, muesli- en krentenbollen met margarine en (dubbel) beleg

Benieuwd hoeveel jij dagelijks nodig hebt? Plan gerust een afspraak via het contactformulier of informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

10 ‘Must Haves’ om verantwoord aan te komen en op gewicht te blijven

Gerelateerde berichten

Een eetstoornis in tijden van Corona

Een eetstoornis in tijden van Corona

Het is een vreemde en bizarre tijd. Corona treft iedereen. Of je nu niet meer naar school kan, thuis moet werken, niet meer langs vrienden en dierbare familieleden mag of jouw vrije tijdbesteding als ...

Lees verder
Kortingscode online voedingsadvies!

Kortingscode online voedingsadvies!

Kortingscode: The time is now! (geldig t/m 17 april 2020) Online voedingsadvies: eerste 30 minuten GRATIS! (telefonisch, skype, videobellen, email) Work must go on! Dit geldt voor een groot deel van d...

Lees verder
Wat je moet weten over een vegetarisch voedingspatroon!

Wat je moet weten over een vegetarisch voedingspatroon!

Het is weer zover! Van 9 t/m 15 maart 2020 is het De Nationale Week Zonder Vlees. Een ‘hot topic’ als je het mij vraagt. En niet zo gek, we weten immers allemaal dat er iets moet veranderen in onz...

Lees verder
design: studioviv.nl | tech: dodo.nl